top of page

Wij hebben sinds februari 2020 de verkiezingen van de Verenigde Staten nauwlettend gevolgd. Wij hebben cartoons verzameld van de actuele gebeurtenissen rondom de verkiezingen. Onder meer deze cartoons hebben we op ons Instagram-account @Thehistorypost2020 geplaatst. 

 

Diezelfde cartoons gebruiken we voor een mooie tentoonstelling, waarin we een groot aantal cartoons hebben geselecteerd die de belangrijkste gebeurtenissen in de verkiezingsstrijd representeren. Hiermee willen we op een speelse manier de intense strijd tussen de presidentskandidaten Joe Biden en Donald Trump samenvatten. 

​

We hebben een tijdlijn van cartoons gemaakt van de periode februari 2020 tot en met januari 2021. Per maand hebben we een aantal cartoons geselecteerd en voorzien van een toelichting. Ook vertellen we op de webpagina "Belangrijke personen" meer achtergrondinformatie over een aantal personen die een belangrijke rol spelen in en rondom de verkiezingen.

​

Voor de mensen die helemaal nieuw zijn met de Amerikaanse verkiezingen, bekijk het overzicht en belangrijke begrippen op de pagina "Over de verkiezingen"!

Februari 2020

17855551996823549.jpg

Voordat Biden de definitieve presidentskandidaat van de Democraten werd, deden er nog 2 serieuze kandidaten mee: Michael Bloomberg en Bernie Sanders. Opvallend: de leeftijden van de heren zijn ongekend hoog: Biden was destijds 77, Sanders en Bloomberg 78 en Trump is de jongste met 73 jaar.

 

Waar hebben die het laten liggen?

Michael Bloomberg werd gezien als een belastingontduikende filantroop. Dit past niet bepaald bij de Democratische partij. Tijdens zijn kortdurende campagne spendeerde hij al $500.000.000!

17872231354598344.jpg
17847292204911782.jpg

Bernie Sanders was erg geliefd onder heel veel Democraten. Het probleem bij hem was dat hij te links was voor menig Amerikaan. Zo wil hij de militaire uitgaven terugdringen, een 'Green New Deal' invoeren voor het klimaat en verzet hij zich tegen de grote economische ongelijkheid in het land. Hij bleef als laatste strijden tegen Joe Biden, maar de Democraten verkozen de ‘veilige’ Biden boven Sanders.

Uiteindelijk werd Biden verkozen tot kandidaat van de Democratische partij. Niet per se omdat alle democraten het met hem eens waren, maar omdat het de veiligste keuze was: hij was een stuk minder links dan Sanders en had de grootste kans om de swing-states naar zich toe te trekken. Die swing-states zijn erg belangrijk, omdat dat de staten zijn waar uiteindelijk de beslissing zal vallen. Je hebt namelijk een aantal staten waarvan vooraf bekend is dat ze Republikeins of Democratisch zijn. In de swing states verandert dat per verkiezinig enorm. Daarom was Biden de beste kandidaat om het Trump op te nemen.

17844055226046304.jpg

Maart 2020

Cartoons maart 2020 nr 1.webp

Ondertussen was het Coronavirus wild om zich heen aan het grijpen. Amerika werd eind februari al hard getroffen door het dodelijke virus. Het was aan Donald Trump om dat te verminderen. Trump leek er niet zo mee te zitten en onderschatte het virus compleet. Hij noemde het virus van het begin af aan ook het "Chinese-Virus", in plaats van het Coronavirus of CoViD-19.

Hij heeft de eerste paar weken koppig zijn standpunt verdedigd: "Het is allemaal een hoax, in elkaar gezet door de Fake News Media (zo’n beetje alles behalve Fox News) en door de Democraten." Niet goed voor zijn betrouwbaarheid.

17872638727614187.jpg
17937075772351251.jpg

Ook het volk moest wennen aan de nieuwe situatie en er gebeurde hetzelfde als in Nederland: mensen gingen hamsteren. De prijzen van wc-papier en mondkapjes schoten omhoog en er moest worden gevochten voor het laatste pak. 

Eind maart werd duidelijk wat de impact van het coronavirus zou zijn op de (Amerikaanse) economie. En zelfs Trumps lichte aanpak en maatregelen zouden dat niet tegen kunnen gaan. De werkloosheid nam tussen maart en mei 2020 met 11.1 procentpunt: 3,5% tegenover 14,7% in 2 maanden tijd. Ongekend.

Cartoons maart 2020 nr 2.webp

April 2020

Cartoons april 2020 nr 1.png

Het coronavirus kreeg steeds meer zijn greep op de Verenigde Staten, waardoor er ook groeiende kritiek ontstond op het coronabeleid van president Trump. Was hij wel de juiste man om het land te leiden in tijden van crisis? Veel mensen vonden van niet, zoals deze cartoonist. 

Op de dag dat we deze cartoon postte op ons Instagram-account stond het aantal overleden mensen aan de gevolgen van het coronavirus in de VS op 4.757. Achteraf weten we dat dat pas het begin was…

De gevolgen van de coronacrisis in de VS werden steeds erger, in zowel menselijk/sociaal als economisch opzicht. Er pakten zich inktzwarte wolken samen boven het land. Trump stond aan het roer van de federale overheid en kreeg veel kritiek, maar wat konden Joe Biden en Bernie Sanders daar tegenover brengen. Ook zij waren niet voorbereid op deze crisis… 

Cartoons april 2020 nr 2.png
Cartoons april 2020 nr 3.png

Bepaalde uitspraken van president Trump werden in tijden van crisis niet erg gewaardeerd. Dit symboliseert de kritiek op Trump dat hij de crisis bagatelliseerde en het land verwaarloosde. Aan de andere kant bleef hij volgens zijn achterban wel de man die vóór het coronavirus het land naar economische hoogconjunctuur bracht, dus hij zou het nu ook wel weer kunnen doen. Aanhangers en tegenstanders van Trump stonden lijnrecht tegenover elkaar wat betreft de coronacrisis. 

In april 2020 werden de eerste verkiezingspeilingen al gehouden om een vooruitzicht te krijgen op de verkiezingen in november 2020. Vrijwel in alle peilingen won Joe Biden van Donald Trump. Echter was dit ook het geval in de verkiezingsrace van 2016, toen Hillary Clinton ook vaak zeges boekte op Trump en zij uiteindelijk toch verloor. In dit stadium van de verkiezingsrace was nog niets beslist, zeker vanwege de onzekere toekomst met het coronavirus in de wereld. 

Cartoons april 2020 nr 4.png
Cartoons april 2020 nr 5.png

President Trump kreeg veel kritiek te verduren in de VS, met name als het ging om de coronacrisis. Maar ook Joe Biden bleef niet ongeschonden. Een oud-medewerker van Biden genaamd Tara Reade beschuldigde hem ervan haar seksueel te hebben aangerand. Zij deed in Washington D.C. aangifte tegen Biden, maar dit leidde tot niets vanwege gebrek aan bewijs. Wel werd het imago van de Democratische presidentskandidaat even aangetast. 

 

Reade was een van de acht vrouwen die in 2019 naar buiten traden en beweerden dat Biden hun had geknuffeld, gekust of aangeraakt en dat zij zich daardoor ongemakkelijk voelden. Biden reageerde toen met een video waarin hij zei “veel bewuster” rekening te houden met de persoonlijke ruimte van mensen. 

President Trump beschuldigde meerdere partijen ervan dat zij het coronavirus “gemaakt” zouden hebben of schuldig waren aan de verspreiding ervan. Zo zei hij dat de World Health Organization (WHO) erg gericht was op China en had gefaald in het waarschuwen voor het virus. De president scheen meer bezig te zijn met het aanwijzen van schuldigen dan met het verzachten van de gevolgen van het virus. Dit tot afgrijzen van dr. Fauci, viroloog en Trumps adviseur op het gebied van gezondheid. 

Cartoons april 2020 nr 6.png

Mei 2020

Cartoons mei 2020 nr 1.png

Het coronavirus had een sterke greep op de wereld en kreeg elke dag veel aandacht, zo ook in de VS. Deze aandacht was ook een probleem voor de verkiezingscampagne van Joe Biden, want hoe krijg je maar een beetje media-aandacht als dagelijks mensen besmet raken met een zeer besmettelijk virus? Misschien wel onbegonnen werk, maar Biden moest wel iets doen om kiezers ervan te overtuigen dat hij de volgende Amerikaanse president zou moeten worden. 

Opnieuw werd het imago van presidentskandidaat Joe Biden aangetast. Nu zei hij in een talkshow dat wanneer gekleurde mensen niet op hem stemmen, ze niet echt gekleurd zijn. You ain’t black… en het kwaad was geschied. Uiteraard maakten zijn tegenstanders dankbaar gebruik van deze actie, die zeker als een blunder gedefinieerd mag worden, door onder andere ironische t-shirts van zijn uitspraak te produceren. 

Cartoons mei 2020 nr 2.png
Cartoons mei 2020 nr 3.png

Ten tijde van afstand houden en mondkapjes leek het een hele grote opgave om alle mensen te laten stemmen in stemlokalen. Bovendien overwogen veel mensen om niet te gaan stemmen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Het stemmen per post op grote schaal zou het voor veel mensen makkelijker maken om te stemmen en werd dus als serieuze optie overwogen. 

 

President Trump wilde dit echter niet en schreef op Twitter dat het stemmen per post leidt tot fraude en een valse verkiezingsuitslag, zonder dat hij hiervoor argumenten aanvoerde. Trump wilde dit niet, omdat stemmen per post er namelijk voor zorgt dat mensen die normaal gesproken geen middelen hebben om naar een stemlokaal te gaan, wel gaan stemmen. Deze arme mensen stemmen vaak voor de Democratische partij en dus zou deze hogere opkomst bij de verkiezingen nadelig werken voor de Republikeinse president Trump. 

 

Het was ook voor het eerst dat Twitter de tweets van Trump voorzag van een waarschuwing, omdat hij volgens het bedrijf misleidende informatie gaf over stemmen per post bij de naderende presidentsverkiezingen. Later zouden er nog meer conflicten ontstaan tussen het mediaplatform en de Amerikaanse president. 

In deze cartoon is de agent te zien wier knie ongeveer acht minuten bleef rusten op het hoofd van George Floyd bij zijn arrestatie in Minneapolis, Minnesota. Floyd lag met geboeide handen op de grond en riep meerdere malen dat hij geen lucht kreeg, maar de politieagenten luisterden niet naar zijn oproep. De mishandeling werd door omstanders gefilmd en de beelden gingen wereldwijd viraal. Overal ontstonden protesten tegen politiegeweld (tegen gekleurde mensen), zo ook in Nederland. Floyd’s tragische dood leidde ook tot hevige onlusten in tal van Amerikaanse steden. De burgemeester van Minneapolis stelde dat die onlusten geen uiting waren van woede over die acht minuten maar over 400 jaar geïnstitutionaliseerd racisme. Met de protesten ontstond de roep om politiehervormingen en tegen ongelijke behandeling van Afro-Amerikanen in de Amerikaanse rechtsstaat. 

Cartoons mei 2020 nr 5.png

Juni 2020

Cartoons juni 2020 nr 1.jpg

Maar ja, wat doe je daar dan aan? Dr. Fauci, immunoloog en geliefd onder veel Amerikanen, adviseerde Trump om strengere maatregelen te nemen en een lockdown in te schakelen. Daar wilde Trump niks van weten en hij nodigde Fauci niet meer uit voor zijn persconferenties.

Begin juni werd de wereld wakker geschud door de moord op George Floydd. Het zorgde voor internationale protesten en vooral in Amerika sloeg de vlam in de pan. Sommige demonstranten begonnen te plunderen, maar het overgrote deel van de demonstranten vond dat Trump veel te weinig deed om de rust te herstellen.. Op deze cartoon is te zien dat cartoonisten geen blad voor de mond nemen en heftige cartoons maken. 

Cartoons juni 2020 nr 2.jpg
Cartoons juni 2020 nr 3.jpg

Trump deed niet alleen te weinig om orde te herstellen, hij leek het land meer dan ooit te verdelen. Hij zette zich hard in voor de politie, iets wat veel demonstranten zagen als heulen met de vijand. De Verenigde Staten waren nu de Verdeelde Staten van Amerika.

En dan zat Amerika in diezelfde onrustige periode nog steeds midden in de pandemie. Daar had Trump geen boodschap aan: 20 juni organiseerde hij zijn eerste grote ‘rally’, een verkiezingsbijeenkomst. Mondkapjes en ‘social distancing’ niet verplicht.

Cartoons juni 2020 nr 4.jpg
Cartoons juni 2020 nr 5.jpg

Het gevolg: meer besmettingen en doden als gevolg van Covid-19. Vooral in het zuiden (sunbelt states) lopen de besmettingen hoog op.

Het lijkt er op dat de corona-cijfers zich nu ook gaan vertalen in de verkiezingspoll. Biden wordt steeds populairder en de bagatelliserende Trump verliest terrein.

Cartoons juni 2020 nr 6.jpg

Juli 2020

Cartoons juli 2020 nr 1.png

In de zomermaanden hoorde de buitenwereld nauwelijks iets van Joe Biden. Er gingen talloze geruchten rond dat hij zich in zijn kelder had opgesloten en de verkiezingsstrijd had gestaakt. Veel mensen en critici dachten dat dit zijn verkiezingspositie niet ten goede deed. Niets is minder waar, weten we nu.

De economie daalde in Amerika in het derde kwartaal (juli-september) ongekend hard. Dit was natuurlijk het gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus...

Cartoons juli 2020 nr 2.png
Cartoons juli 2020 nr 3.png

Ook in Amerika was niet iedereen het eens met de maatregelen die werden genomen. Daar gingen ze niet voor het Witte Huis met pannen en potten slaan, maar ze gingen massaal de straat op om te demonstreren.

De corona cijfers schoten omhoog. Dan zou je verwachten dat de president daar wel iets aan zou doen. Dus niet. Trump moedigde de demonstranten nog net niet aan, maar hij droeg geen mondkapje, organiseerde bijeenkomsten zonder afstand en met veel personen, en vertelde dat corona een hoax was.

Cartoons juli 2020 nr 4.png

Augustus 2020

Cartoons augustus 2020 nr 2.png

President Trump deed in augustus 2020 een suggestie om de presidentsverkiezingen te verzetten vanwege de coronapandemie. Critici zagen dit als een poging om langer aan de macht te blijven dan de reguliere vierjarige ambtstermijn en dan is de connectie met staatsgrepen en dictators snel gemaakt. Ook werd Trump’s suggestie gezien als een poging om de aandacht van de Amerikaanse stemgerechtigden af te leiden van bijvoorbeeld de economische achteruitgang. 

President Trump en de Republikeinse partij maakten zich erg druk over het stemmen per post. Zij beweerden dat er grootschalige kiesfraude zou plaatsvinden als deze mogelijkheid grootschalig zou worden ingezet, terwijl in 2016 maar vier pogingen tot kiesfraude werden geregistreerd tijdens de verkiezingen. Critici vonden dan ook dat de Republikeinen meer aandacht hadden moeten hebben voor het toenemende aantal coronabesmettingen en doden in de Verenigde Staten. 

Cartoons augustus 2020 nr 3.png
Cartoons augustus 2020 nr 6.png

Senator Kamala Harris werd de ‘running mate’ van Joe Biden. Zij werd daarmee de Democratische kandidaat voor het vicepresidentschap. Harris deed eerst ook mee voor de nominatie van de Democratische presidentskandidaat, maar behaalde niet genoeg stemmen om Biden te verslaan. Tijdens deze campagne hadden Biden en Harris naast gemeenschappelijke ook veel verschillende belangen en doelen. Het was dus enigszins verrassend dat Biden ervoor koos om haar aan te stellen als zijn ‘running mate’. Want weet Biden wel hoe ze heet? Of hoe hij zelf heet?

De Black-lives-matterprotesten in de Verenigde Staten verliepen vooral vreedzaam, op enkele uitzonderingen na. Toch stuurde president Trump federale agenten, die geen badges of andere herkenningspunten droegen, die de protesten hard neersloegen in steden als Portland, Oregon. Er heerste veel onduidelijkheid over het doel van deze agenten, omdat zij niet door de gouverneur van de staat zelf maar door de federale overheid werden gestuurd. Critici zeiden dan ook dat deze federale agenten de protesten neersloegen om Trump in het zadel te helpen bij de komende presidentsverkiezingen eind 2020. 

Cartoons augustus 2020 nr 7.png

September 2020

Cartoons september nr 1.png

In septbember vinden doorgaanse de eerste presidentiële debatten plaats. In ring stonden dit jaar twee mannen van allebei boven de 70 jaar: Donald trump (74) en Joe Biden (77). Men kon dus zeggen dat het een gevecht was tussen twee bejaarden. De vraag is waarom Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, liever niet wilde dat de debatten doorgingen. Misschien omdat ze wist dat Trump een vaardig en vooral scherpe spreker is en Biden soms niet uit zijn woorden komt. 

Niet eerder in de geschiedenis stonden de Republikeinen en de Democraten zo lijnrecht tegenover en ver uit elkaar. Misschien wel verontrustend ver. Later zou de verdeeldheid onder het volk in de VS ook blijken uit de verkiezingsuitslag.

Cartoons september nr 2.png
Cartoons september nr 3.png

Het tijdperk Trump! Een tijdperk waarin de president van de VS zijn mening via Twitter verspreidde en volgens critici ook veel leugens vertelde. Ook ging het veel over Trump zelf en, natuurlijk, fake news. 

Met de BLM-protesten ontstond de roep om politiehervormingen in de VS. Veel mensen zagen dit echter ook als een bedreiging, want een goed georganiseerde politie zorgde immers ook voor de openbare veiligheid. Mocht de politie haar taken niet meer volledig kunnen uitvoeren in de toekomst, dan staan de hulptroepen al paraat! Of dat iets is wat je in een democratische rechtsstaat graag ziet is natuurlijk een andere vraag. Helemaal als ze Confederatie-vlaggen dragen…

Cartoons september nr 4.png
Cartoons september nr 5.png

Na de dood van George Floyd kwamen steeds meer gevallen van geïnstitutionaliseerd racisme aan het licht in de Verenigde Staten. Deze gevallen toonden aan dat racisme al honderden jaren lang te vinden is in het land. Het moet in de toekomst toch echt van de bevolking zelf komen om deze onterechte behandeling van gekleurde mensen weg te halen uit de maatschappij. 

Rechter Ruth Bader Ginsburg, één van de negen rechters in het Hooggerechtshof van de VS, overleed in 2020. Dit betekende dat er een plek vrijkwam voor een nieuwe rechter. President Trump was de aangewezen persoon om een nieuwe rechter te nomineren en hij koos de rechtse en conservatieve Amy Barrett. Critici vonden echter dat de Republikeinen hypocriet handelden. Ze wilden namelijk zo snel mogelijk een nieuwe (Republikeinse) rechter aanstellen voordat de presidentsverkiezingen plaatsvonden, terwijl zij in 2016 vonden dat er geen nieuwe rechter zou moeten worden gekozen vóór de presidentsverkiezingen. 

Cartoons september nr 6.png

Oktober 2020

Cartoons oktober nr 1.png

Ook in oktober vonden een aantal debatten plaats tussen de twee presidentskandidaten. Vooral het eerste debat liep uit op een regelrechte ramp: Trump en Biden vielen elkaar constant in de rede, maakten elkaar voor alles en niets uit en de orde werd niet duidelijk hersteld. Het leek alsof twee schooljongens modder naar elkaar aan het gooien waren. Gelukkig verliepen de debatten hierna soepeler en werd meer aandacht gegeven aan inhoud dan persoonlijke aanvallen. 

Op 3 november 2020 was het dan eindelijk zo ver: Election Day. Tot deze dag was het verkiezingsjaar al een jaar vol chaos, hectiek en historische momenten. Na deze dag zou blijken dat het verkiezingsdrama van 2020 nog lang niet ten einde zou zijn… 

Cartoons oktober nr 2.png

November 2020

Cartoons november nr 1.png

In de eerste uren na Election Day liep president Trump uit in de stemmen op Biden, maar al snel maakte Biden een inhaalslag. Dit was het moment waarop Trump begon te beweren dat de verkiezingen gestolen werden en dat er grootschalige kiesfraude plaatsvond. Want… de winnaar was volgens Trump als bekend en mocht het anders zijn dan zou Trump ook winnen. Volgens Trump. 

Twee dagen na de verkiezingen werden de stemmen nog volop geteld in de VS. Ondertussen riep president Trump op om te stoppen met tellen van stembiljetten, want stemmen die na Election Day werden geteld, die telden volgens hem niet mee. Hij spande rechtszaken aan in verschillende staten met claims op kiesfraude. Een groot deel van zijn aanhang steunde hem en ging de straten op om te protesteren.

Cartoons november nr 2.png
Cartoons november nr 4.png

Uiteindelijk wezen de getelde stembiljetten Joe Biden aan als de 46ste president van de Verenigde Staten. Trump werd na veel tegenstribbelen en ophef teruggeschoten naar zijn huizen in Florida. Daar kan hij blijven winnen. Op zijn golfbaan. 

December 2020

Cartoons december nr 1.png

De verkiezingen leken een maand na de uitslag wel definitief beslist te zijn. Toch hield Trump vol dat zijn beschuldigingen de waarheid waren. Rechtszaken, speeches en demonstraties, maar uiteindelijk veranderde het niets. Het zorgde juist voor meer onrust in het land.

Trump wendt zijn blik na zijn verlies niet van het presidentschap af. Hij kan in 2024 namelijk gewoon nog meedoen. Met uitspraken als “ik weet niet hoe, maar ik kom terug” lijkt Trump nog niet klaar te zijn op politiek gebied.

Cartoons december nr 2.png

Januari 2021

Cartoons januari nr 1.png

Trump sloot zijn presidentschap ongekend absurd af. Op 6 januari had hij een demonstratie voorbereid, maar die liep, mede door Trump’s opruiende taal, compleet uit de hand. Extreemrechtse groepen zoals Proud Boys en 6MWE (afkorting voor 6 million was not enough, gericht op het dodental onder de joden in de 2e Wereldoorlog), maar ook ‘normale’ Trump-supporters verzamelden zich eerst netjes op de afgesproken plek, maar kozen er na een tijdje voor om het Capitool binnen te vallen, te vernielen en onrust te zaaien. In het Capitool werden op dat moment de afgevaardigden voor het Huis van Afgevaardigden gekozen en benoemd.

En dan, het slotakkoord van deze waanzinnige editie van de Amerikaanse presidentsverkiezing: op 20 januari 2020 neemt Joe Biden officieel het stokje over van Trump. Het was zeker geen gemakkelijke overdracht, maar Trump heeft zijn verlies in de allerlaatste fase van zijn presidentschap toch nog erkend. Joe Biden is de 46e president van Amerika.

Cartoons januari nr 2.png
Cartoons januari nr 3.png

De bestorming heeft naast een (nog) slechter imago voor Trump nog een gevolg: hij kan worden afgezet, in zijn laatste paar weken of zelfs nadat hij officieel geen president meer is. Dit is voor veel Amerikanen nog steeds van belang, omdat hij, als hij wordt afgezet, niet meer mee mag doen aan de verkiezingen in 2024. Trump is de eerste president die 2 keer een afzettingsprocedure doorstaat.

Al met al was 2020 een spannend, innoverend en bovenal een bijzonder verkiezingsjaar. Donald Trump was een president om nooit te vergeten, in zowel positieve als negatieve zin. Natuurlijk wensen wij president Joe Biden veel succes toe met de vervulling van zijn presidentiële ambt!

​

Op de andere webpagina's van deze website kunt u meer lezen over belangrijke personen in de presidentsverkiezingen en over de interviews die wij hielden met twee experts op het gebied van politicologie/Amerikanistiek en cartoons.

​

Wilt u meer te weten komen over de presidentiële verkiezingen van 2020? Bekijk dan onze Instagram- en Facebookpagina door onderaan de website te klikken op de twee iconen van deze social mediaplatformen!

bottom of page